jrux home button
Powered by
USERSPOTS
Başa Dön

JUNIOR
UX DESIGNER'IN
GALAKSİ REHBERİ

Çoğunlukla zararsız kendi halinde tasarımcıların yer aldığı UX Design evreninde eğitici bir yolculuğa çıkmaya hazır mısın? Kim bilir, belki bu yolculukta evrenin anlamını da bulursun.

VARIŞ
NOKTASI

Panİk Yapma!
Bu rehberi UX Designer olmak isteyen ama nereden başlamak gerektiğini bilmeyenler için hazırladık. Bir gün, durup dururken hiç olmadık bir anda bir yolculuğa çıkman gerekirse yanına bir havlu ile birlikte alman gereken temel kaynak olmasını istiyoruz. Senin için 5 yolculuk hazırladık ve o yolculuk sırasında seni daha iyi bir tasarımcıya dönüştürecek 3 temel özelliğe odaklanmanı istiyoruz. Panik yapmanı istemeyiz, bu yolculuklardan hangilerini seçersen seç, seni ofisimizde ağırlamak ve çıktılarını değerlendirmek isteriz.
YOLCULUK
ADIMLARI
ana becerİLER ve 4 Yolculuk
UX Design evreninde temel olarak sahip olman gereken özellikler ile tercih ettiğin yolculuklar için ihtiyacın olacak özellikleri senin için listeledik. Sözlü İfade, Empati ve Problem çözme konularıyla başladıktan sonra seni 4 farklı yolculuk bekliyor: Araştırma, Arayüz Tasarımı, Strateji, Fasilitasyon.

Yolculuk Süreci

Yolculuk sürecinde bu tarihlere dikkat et.

1

15 - 23 Mart
Case’leri incele, sorularını Userspots Ekibine sor!

2

23 Mart - 27 Nisan
Aktif hale gelecek yükleme alanına case’leri yükle. Değerlendirmeye alınması için mutlaka “Sözlü İfade” case’ini ve kalan 14 case’den seçtiğin 3 tanesini yapıp bize ilet.

3

14 Mayıs
Userspots ofisindeki case değerlendirme gününe dahil ol.

4

22 Mayıs
UXAlive bileti kazanan 15 kişiden biri ol.
Bonus Case!
“Hayat Eve Sığar” uygulamasını tasarlıyoruz. Tamamlaman gereken 4 case’e dahil edemezsin ancak bu çalışmanda şirket yöneticileri Mustafa Dalcı, Ali Eren Alakiraz ve Evrim Ersoy’dan bizzat değerlendirmeler alacaksın. Case çalışmalasını indirmek için tıkla!
Yolculuk sürecinde gelişmelerden haberdar ol.
Süreçle ilgili  tüm gelişmelerden haberdar olmak için bize mail adresini bırak.
Teşekkürler! Bu evrene ilk adımını attın. Çok yakında seni haberdar edeceğiz.
Bir hata meydana geldi. Lütfen formu tekrar gözden geçir.

ANA 
BECERİLER

Ana Beceriler
SÖZLÜ İFADE
“bkz. Derdİmİ anlatacak kadar”
Gün gelecek makinelerle, gün gelecek ne iş yaptığını sürekli sorgulayan iş arkadaşlarınla, gün gelecek hayatınızda pek de bulunmayan hedef kitleden kullanıcılarla ve gün gelecek şans eseri belki bir asansörde karşılaşacağınız şirketin genel müdürü ile sözlü iletişim kurmak zorunda kalacaksın. Onlara doğru sorular sormak ve onları belirli konulara ikna etmek için de tasarım süreci boyunca ana dilini derdini anlatacak kadar bilmenin ötesine geçmen gerekecek. Unutma bir tasarımcının bir konuyu ifade etme şekli bir tasarım projesinin seyrini ciddi anlamda değiştirebilir.
01
İZLE
5 adımda da daha iyi dinlemeyi öğreniyoruz.
İNCELE
İZLE
10 adımda kendimizi daha iyi ifade etmeyi öğreniyoruz.
İNCELE
YAP
Bu yolculuğa çıkma nedenimizi anlatıyoruz.
İNCELE
ANA BECERİLER
İZLE
İki uzman psikologdan Empati kavramını dinliyoruz.
İNCELE
YAP
Empati haritasını ünlü bir Tiktok ailesi ferdi için dolduruyoruz.
İNCELE
02
Oku
Empati haritası oluşturma hakkında bilgi alıyoruz.
İNCELE
Ana Beceriler
Empatİ
“bkz.
Dertlerİnİ anlayacak kadar”
Tasarım sürecinin merkezinde insan var. Bu insanlar müşteri ve/veya iş sahibi, son kullanıcı ve takım arkadaşı olarak karşına çıkacaklar. Yargılamadan, onların neden öyle davrandıklarını, bir davranışlarının altında yatan motivasyonlarını veya bir davranışlarını engelleyen bariyerlerini yargılamadan anlayabilmelisin. Onlara hak vermek, onlarla aynı şekilde davranmak zorunda değilsin ama onları anlamak zorundasın. Unutma bir tasarımcının empati yeteneği ona insanoğlunun şifrelerini çözme konusunda oldukça yardımcı olacaktır.
ANA BECERİLER
Ana Beceriler
PROBLEM
ÇÖZME
“bkz.
Dertlerİnİ çözecek kadar”
Problem çözmek sadece bir problemle karşılaştığın zaman onu nasıl çözeceğinle alakalı değil. Tabi ki problemle karşılaşıp çözmek için nasıl bir yöntemle çalışıyorsun, hangi bağlantıları kullanıyor, verilerden nasıl yararlanıyorsun ve problemleri nasıl önceliklendiriyorsun konuları kritik. Bunlardan daha önemlisi ise bir problemi ortaya çıkmadan önce sezebilmek. Unutma bir tasarımcının problem çözme yeteneği sadece onun değil dokunduğu herkesin hayatını kolaylaştırır.
03
OKU
Problem çözme yöntemi Design Thinking'i inceliyoruz.
İNCELE
İZLE
Vox'dan tasarımcı gibi problem çözmeyi izliyoruz.
İNCELE
YAP
Bir pazaryeri girişiminin problemlerini çözüyoruz.
İNCELE
ANA BECERİLER

ARAŞTIRMA

Type something...
Araştırma
Soru Sorma
Sanatı
“bkz. O Soruyu Sor“
Kullanıcı deneyimi tasarımcısı olmak istiyorsan doğru cevaplara ulaşmak için doğru soruları sormayı öğrenmen gerekiyor. Kullanıcıya sormak demek asla onlara gidip “Hangi fonksiyona ihtiyacınız var?, Bunu beğendiniz mi? Böyle bir şey yapsam kullanır mısınız?" Gibi seni bir yere götürmeyecek sorular sormak değil. Amacımız insanların deneyimlerini anlatmalarını sağlayacak sorular sormak. Unutma bir tasarımcı kullanıcısının hikayelerini dinler, o hikayeleri almak için bir gazeteci gibi sorular sorar ve diyalog kurar.
01
OKU
Sokratik soru sorma tekniğini okuyoruz.
İNCELE
İZLE
It Depends'de soru sorma sanatını izliyoruz.
İNCELE
YAP
Bir kullanıcı araştırması için sorular hazırlıyoruz.
İNCELE
ARAŞTIRMA
İZLE
It Depends'de bağıntı şeması konusunu izliyoruz.
İNCELE
YAP
Bir diyet uygulaması için bu tekniği kullanıyoruz.
İNCELE
02
OKU
Gamestorming kitabından bu tekniği okuyoruz.
İNCELE
Araştırma
BAĞINTI
ŞEMASI
“bkz. Post-it Dolu Duvara Bakan Tasarımcı”
Doğru soruları sorduk, sonrası "Ne olacak?" diye düşünüyor olabilirsin. Bağıntı şeması sorulara aldığın cevapları analiz edip onlar arasındaki bağlantıları kurman için mutlaka bilmen gereken bir konu. Aslında “Kullanıcı Deneyimi Tasarımı” deyince hep post-it dolu duvara bakan tasarımcı fotoğrafı var ya, işte o fotoğrafta yapılan şey bir “Bağıntı Şeması” oluşturmak. Unutma iyi bir tasarımcı verileri iyi analiz edip onlar arasındaki bağlantıları tasarım sürecinin tamamına yaymalıdır.
ARAŞTIRMA
Araştırma
KullanIlabİlİrlİk Testİ
“bkz. test ettİk
onaylamadık”
İnsanların deneyimlerini onlara soru sorarak anlamaktan yani onları dinlemekten bahsetmiştik. Biraz da gözlemlemeye odaklanalım. Bir ürünün hedef kitlesindeki kişilerle yaşadığı etkileşimi anlamanın en iyi yöntemi onu test etmek. Bebek gözüyle o arayüze ilk defa bakacak kullanıcıların davranışları senin daha iyi bir ürün tasarlamana yol açacak. Unutma, iyi bir tasarımcı kendi ürününe aşık olmaz, onu sürekli hedef kitledeki kullanıcılarla test eder.
03
OKU
Kullanılabilirlik kavramının temellerini NNGroup makalesi ile öğreniyoruz.
İNCELE
İZLE
It Depends'de kullanılabilirlik videosunu izliyoruz.
İNCELE
YAP
Bir kullanılabilirki testi planı oluşturup, test videosu analiz ediyoruz.
İNCELE
ARAŞTIRMA

ARAYÜZ TASARIMI

Type something...
Arayüz Tasarımı
TEMEL Tasarım Prensİplerİ
“bkz. Tasarım 101”
Denge, Hiyerarşi, Ritim, Vurgu, Hareket... Bunlar Doğu ülkelerinden birinde hayatı sorgulamak için yapacağın içsel yolculuğun maddeleri değil. Bunlar arayüz tasarım dünyasına dahil olmak istediğinde öğrenmen gereken tasarımın temel prensiplerinden seçmece maddeler. Arayüz tasarımı sürecine prensipleri tanıyarak başlayacaksın. Unutma temel prensiplere hakimiyet sana büyük bir güç kazandıracak.
01
OKU
Tasarım prensiplerini hayatımıza nasıl uygulayacağımızı öğreniyoruz.
İNCELE
İZLE
Tasarım prensiplerini anlatan videoyu izliyoruz.
İNCELE
YAP
Mobil ürün detay sayfası tasarlıyoruz.
İNCELE
ARAYÜZ 
TASARIMI
İZLE
It Depends'de sezgisel analiz konusunu izliyoruz.
İNCELE
YAP
Bir arayüzü sezgisel analiz yöntemiyle değerlendiriyoruz.
İNCELE
02
OKU
Sezgisel analiz maddelerinin çıkış makalesini okuyoruz.
İNCELE
Arayüz Tasarımı
Sezgİsel Analİz
“bkz. 10 Maddede Tasarım”
Jacob Nielsen ve Rolf Molich yıllar önce oturmuşlar ve herhangi bir arayüzün sahip olması gereken 10 özelliği çıkarmışlar. Bir çamaşır makinesi veya bir akıllı saat arayüzü tasarlayacakken bile dikkate olabileceğin bu 10 maddeye arayüz tasarlama sürecine başlamadan önce mutlaka bakmalısın. Tasarım prensiplerinden sonra arayüz elementlerine hakimiyetini artırmak için güzel bir başlangıç bu. Unutma bir makaleyi yazan kişi Jacob Nielsen ise o makaleyi biraz daha dikkatle okumalısın.
ARAYÜZ 
TASARIMI
Arayüz Tasarımı
BİLGİ MİMARİSİ
VE NAVİGASYON
“bkz. Nereden geldİm? Nereye Gİdİyorum?”
Bilgi nasıl gruplanır? Nasıl isimlendirilir? ve bu bölümü ilgilendiren temel sorumuz, arayüzde nasıl sunulur? Bu bölüm sana bu soruların cevaplarını verecek ve arayüzlerde hiyerarşi ve bilginin yerleşimiyle alakalı temel konuları düşünmeye itecek. Yukarıda Bkz. bölümünde ilettiğimiz -kişisel sorgulama gibi gözüken- sorular da bizim değil bir kullanıcı bir sayfaya düştüğünde ona hızlıca cevaplarını iletmemiz gerekenler. Unutma iyi bir arayüz kullanıcıya bu soruları sordurmadan hissettiren arayüzdür.
03
OKU
Navigasyon tasarımı için trunk test dokumanını okuyoruz.
İNCELE
İZLE
It Depends'de bilgi mimarisi konusunu izliyoruz.
İNCELE
YAP
İki sayfa için navigasyon testi yapıyoruz.
İNCELE
ARAYÜZ 
TASARIMI

FASİLİTASYON

Type something...
Fasilitasyon
SUNUM
“Bkz. TED Gİbİ Sunum Yapmak”
Tasarım sürecinin önemli bir kısmında yaptıklarını, nedenleriyle birlikte başkalarına anlatmaya çalışacaksın. Yaptıklarının kalitesini ortaya çıkardığın işler kadar bir toplantı odasında bilgisayarını bağladığın TVʼnin önünde onları anlatma şeklin de belirleyecek. Bol bol kötü sunum yaparak tecrübelenebileceğin bu alanla alakalı genel tavsiyelerimizi bu alanda bulabilirsin. Unutma pratik yapmak mükemmelleştirir.
01
OKU
Guy Kawasaki'nin sunumlar için oluşturduğu 10-20-30 kuralını öğreniyoruz.
İNCELE
İZLE
NNGroup'dan tasarım çıktılarını nasıl sunacağımızı izliyoruz.
İNCELE
YAP
Bu rehberdeki sürecinin sunumunu hazırlıyoruz.
İNCELE
FASİLİTASYON
İZLE
Sinan Sülün'den hikayeleştirmenin gücünü izliyoruz.
İNCELE
YAP
Satranç öğretmek için hikayeleştirilmiş bir sayfa akışı tasarlıyoruz.
İNCELE
02
OKU
NNGroup'dan ikna edici hikayeleştirmeyi okuyoruz.
İNCELE
Fasilitasyon
HİkayeleŞtİrme
“Bkz. Bana Bİr Masal Anlat”
Bir tasarımcı olarak anlattığın her şeyi bir hikayeye dönüştürerek anlatmayı hedeflemelisin. Yaptığın kullanıcı görüşmeleri, kullanıcı davranışlarının altında yatan nedenler, onlardan aldığın cevaplar, benchmark çalışmaları, tasarıma giden yolda yaşadıkların. Bunların tamamı sana anlatacak hikayeler sunacaklar. Onlardan yeni bir hikaye oluşturup sunumunu güçlendirmek senin elinde. Unutma hikaye anlattığın şeyin akılda kalıcılığını artıracaktır.
FASİLİTASYON
Fasilitasyon
Workshop Yönetİmİ
“Bkz. Hadİ Bİr Workshop Yapalım”
Yeni fikirler bulmak, bulduklarını önceliklendirmek, mevcut problemleri değerlendirmek, yeni tasarım yapmak, yapılan tasarım üzerinden değerlendirme yapmak... Neredeyse tasarım sürecinin tamamında bu hedeflerle yapabileceğin onlarca workshop seni bekliyor. Her bir tasarım işini bir workshop ile çözmeye çalışan tasarım dünyasının da senden beklentileri bu yönde. Unutma bir çok problemi doğru insanları bir araya getirip doğru sorularla onları yönlendirerek çözebilirsin.
03
OKU
Hyperisland'daki workshop araçlarını öğreniyoruz.
İNCELE
İZLE
It Depends'de tasarım sürecindeki workshopları izliyoruz.
İNCELE
YAP
Bir proje için workshop kurguluyoruz.
İNCELE
FASİLİTASYON

STRATEJİ

Type something...
Strateji
Ürün
YÖNETİMİ
“bkz. Tasarım, teknolojİ ve rakamlar... ”
Proje yöneticisi ile ürün yöneticisi arasındaki temel fark burada yatıyor: Proje yöneticisi doğru zamanda doğru kaynakla işini doğru yapmaya çalışırken, ürün yöneticisi doğru kaynakla, doğru zamanlama ile ürünün hedeflerine götürecek doğru adımları atmaya çalışıyor. Ürüne hangi fonksiyonu ekleyeceğinden, o fonksiyonların getirisini ve yarattığı müşteri memnuniyeti nasıl ölçeceğine kadar dokunduğun heyecanlı bir yolculuk bu. Unutma bir tasarım sürecini baştan sona bir ürün ekibiyle yaşayabilirsin.
01
OKU
Üründeki başarı metriklerini anlıyoruz.
İNCELE
İZLE
Ürün yol haritasını nasıl belirleyeceğimizi izliyoruz.
iNCELE
YAP
Bir mobil uygulamayı akıllı saat uygulamasına dönüştürüyoruz.
İNCELE
STRATEJİ
İZLE
Trend takibini IoX kanalında izliyoruz.
İNCELE
YAP
Trendleri bir süreç tasarımında kullanıyoruz.
İNCELE
02
OKU
Trendleri nasıl takip edebileceğimizi öğreniyoruz.
İNCELE
Strateji
TRENDLER
“bkz. Dünyada Neler Oluyor?”
Üzerine çalıştığın konuyla ilgili sürekli “Amazon bunu nasıl çözmüş?”, “Airbnbʼnin böyle bir ürünü var biliyor musun?” sorularına maruz kalabilirsin. İyi bir trend analizi çalışmasıyla hem sektördeki gelişmelere hakim olur, hem de tüketici davranışlarını değiştirecek trendleri önceden keşfetmiş olursun. Fütüristler gibi Mashable videolarını takip etmeni önermiyoruz, sadece ilgilendiğin sektöre ve onu etkileyen trendlere hakim ol. Unutma tasarım bir gelecek projeksiyonu işi ve bu süreçte geleceği tahminlemek senin için oldukça yararlı olacak.
STRATEJİ
Strateji
Verİ Analİzİ
“bkz. Verİ Yenİ Petrol Mü?”
Bir önceki maddede fütüristlere gönderme yapıp Bkz. bölümüne böyle bir giriş yapmak pek olmadı biliyoruz ama dönem veri dönemi. Tasarım sürecinde kalitatif ve kantitatif farklı veri kaynakları karşına çıkabilir. Veriye sahip olmak, anlamlandırmak ve tasarım kararlarına dönüştürmek süreç için oldukça kritik. Unutma ortada veri yoksa maaşı en yüksek olanın dediğini yaparsın.
03
OKU
NNGroup'dan veri analizini okuyoruz.
İNCELE
İZLE
Veri analizinin ürün yöneticileri için önemini izliyoruz.
İNCELE
YAP
İBB'nin veri setini analiz ediyoruz.
İNCELETÜM
DOSYALAR
STRATEJİ